Siirry suoraan sisältöön

Kaupallisen alan koulutus

Kaupallisen alan koulutus Suomessa

Yksi suosituimmista koulutuksen muodoista Suomessa on kaupallisen alan koulutus. Sen opiskeleminen on mahdollista useissa eri oppilaitoksissa ympäri Suomen. Kaupallisen alan tutkinto on mahdollista suorittaa ammatti- ja ammattikorkeakoulussa sekä yliopistossa. Voit siis opiskella  alaa vain muutaman vuoden tai tähdätä jopa tohtoriksi, jolloin opintovuosia kertyykin hieman enemmän.

Koska kyseessä on hyvin suosittu koulutuksen muoto, tarjontaa riittää melkoisesti. Laaja tarjonta mahdollistaa myös sen, että alalle on kohtalaisen helppo päästä opiskelemaan. Tietysti tämä riippuu paljon siitä, kuinka suosittuun kouluun on hakemassa. Esimerkiksi Aalto yliopiston taloustieteen tiedekunta on erittäin kilpailtu, jonne pääseminen vaatii paljon valmistautumista.

Kaupallisen alan koulutus verkossa

Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja myös koronan aikana huomattiin, että myös etäopiskelu on mahdollista verkon kautta. Vaikka verkon kautta on voinut opiskella aikaisemminkin, tulevaisuudessa vaihtoehtoja tulee olemaan varmasti enemmän. 

Kaupallisen alan koulutus on mahdollista myös verkko-opintoina, sillä valinnanvaraa on paljon. Useat Suomessa toimivat koulut tarjoavat mahdollisuuden myös etäopiskeluun täysin tai siten, että vain osa kursseista tulee suorittaa paikan päällä. Varsinkin aikuisopiskelijoille on tarjolla paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Yleensä verkko-opetus tapahtuu siten, että opettaja antaa tarvittavat aineistot ja tehtävät verkkosivulla. Tämän jälkeen opiskelijat voivat alkaa itsenäistä tekemään tehtäviä. On myös hyvin yleistä, että kurssiin sisältyy yhteisiä videoluentoja, joita voi seurata tietokoneen avulla.

kaupallisen-alan-koulutus
kaupallisen-alan-koulutus-suomessa

Opiskele tutkinto paikan päällä

Vaikka etäopinnot ovat yleistyneet jatkuvasti, suurin osa kaupallisesta koulutuksesta toimii siten, että oppilaat ovat luennoilla ja oppitunneilla paikan päällä. Toki lähes kaikki tutkinnot ovat sellaisia, että niihin liittyy sekä etä- että lähikursseja. Nykyään on hyvin harvinaista, että koko tutkinto suoritettaisiin jommallakummalla tavalla. Kaupallisen alan kurssit netissä ovat siis vain osa opintoja.

Koska tarjontaa on niin paljon, jokainen opiskelija voi etsiä itselleen sopivan vaihtoehdon eri mahdollisuuksista. Opiskelupaikkaan vaikuttaa usein paljon se, missä päin Suomea asuu. Nykyään ei välttämättä tarvitse muuttaa kotipaikkakunnaltaan, mikäli käy koulussa vain osan tunneista paikan päällä.

Mihin kaupallisen alan koulutus pätevöittää?

Kaupallisen alan koulutus on pohjimmiltaan yleissivistävä koulutus, jonka avulla voi työllistyä hyvin moniin eri ammattinimikkeisiin. Yleensä kaupallista alaa opiskelevat työllistyvät markkinoinnin tai hallinnon piirissä. Tämä tietysti riippuu paljon siitä, mihin suuntaan erikoistuu opintojen aikana.

Henkilöstöhallinnon tehtävät ovat usein sellaisia, joihin kaupallisen alan koulutus antaa hyvät valmiudet. Tällöin tehtävänä on huolehtia esimerkiksi uusien työntekijöiden palkkaamisesta ja heidän pitämisessä yrityksessä. 

On kuitenkin hyvin yleistä, että kaupallisen alan koulutuksen ihmiset erikoistuvat erilaisiin työtehtäviin työpaikan kautta. Kun henkilö aloittaa työsuhteen työpaikassa, hän saattaa edetä sitä kautta monenlaisiin tehtäviin. Siksi kannattaa valmistumisen jälkeen pitää silmät ja korvat auki sekä olla avoin uudenlaisille haasteille.

Minkälainen työtilanne kaupallisella alalla on?

Työllisyystilanne on paljon riippuvainen tietenkin siitä, minkälaisia töitä on hakemassa ja mikä koulutustaso on. Kauppoihin tarvitaan paljon työntekijöitä, mutta toisaalta työt ovat usein osa-aikatöitä ja määräaikaisia. Usein on kuitenkin niin, että juuri myyntiin liittyviä töitä on eniten tarjolla kaupallisella alalla.

On tärkeää huomata, että esimerkiksi korkeakoulututkintojen osalta kaupallisella alalla on todella kova kilpailu. Kouluista tulee ulos paljon valmistuneita merkonomeja tai tradenomeja, jotka kilpailevat käytännössä samoista työpaikoista. Tämän takia työkokemus tai erottautuminen on erittäin tärkeää töitä hakiessa.

Kaupallisen alan koulutus – opintojen kesto

Opintojen kesto on tietysti asia, joka kiinnostaa lähes kaikkia opiskelijaksi pyrkiviä. Koulutuksen kesto riippuu tietysti hyvin pitkälti siitä, mihin kouluun hakee opiskelemaan. Korkeakouluopinnot kestävät yleensä noin 3–5 vuotta riippuen siitä, kuinka korkealla haluaa itsensä lukea. Maisteritutkintojen tavoiteaika on 5 vuotta, johon suuri osa opiskelijoista myös pääsee.

Ammatilliset tutkinnot ovat yleensä hieman lyhyempiä, sillä tyypillinen kesto on 3 vuotta. Tosin monet tutkinnot saattavat kestää ainoastaan 1–2 vuotta, jolloin työelämään pääsee nopeammin. 

kaupallisen-alan-koulutus-yliopisto

Milloin koulutukseen voi hakea?

Hakuajat riippuvat paljon siitä, minkälaiseen koulutukseen olet hakemassa. Ammatillisen tason hakuajat ovat keväisin, jolloin voi hakea myös korkeakouluihin. Moniin korkeakouluihin voi hakea kuitenkin myös syksyllä, mutta silloin kaikki paikat eivät ole auki hauille. Tutkinnot ovat huomattavasti rajoitetumpia syksyisin kuin keväisin.

Hakuajoissa on kuitenkin paljon vaihtelua ja esimerkiksi lyhyempiin koulutuksiin on mahdollista hakea esimerkiksi talvella. Aikuisopistoissa voi olla täysin eri hakuajat kuin perinteisissä päiväkouluissa, joten niistä kannattaa ottaa selvää koulujen nettisivuilta.

Kun olet hakemassa koulutukseen, on hyvä ottaa tarkasti selville, kuuluuko hakuun esimerkiksi ennakkotehtäviä tai pääsykokeita. Mikäli näin on, niihin tulee myös valmistautua kunnolla. Monet aikuisopistot tai lukiot järjestävät kursseja, joissa voi harjoitella vaikkapa aineen kirjoitusta tai matematiikkaa. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos opinnoista on ehtinyt vierähtää pidempi aika.

Jos etsit lisää tietoa opiskeluista ja yliopistoon hakemisesta, University Admissions Finland on oikea sivusto.