Siirry suoraan sisältöön

Maa- ja metsätalous koulutus

Maa- ja metsätalous koulutus Suomessa

Aina maa- ja metsätalous koulutus on ollut tärkeä osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Suomi oli vielä pitkään 1900-luvulla maatalouteen perustuva maa, jossa iso osa ihmisistä työskenteli maatalouden parissa. Metsät ovat olleet aina tärkeä osa suomalaista taloutta, ja niiden merkitys on säilynyt tärkeänä aivan näihin päiviin asti. 

Suomessa voi kouluttautua maa- ja metsätalousalalle monissa eri kaupungeissa ja kouluissa. Tarjolla on niin toisen asteen kuin korkeakoulujen tutkintoja, sillä alaa voi opiskella sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Valinnanvaraa siis riittää, joten koulutukseen kannattaa ehdottomasti tutustua.

Maa- ja metsätalous koulutus verkossa

Nykyään monet koulut ovat siirtyneet myös etäopetukseen. Tämä on mahdollista varsinkin aikuisten opiskelijoiden parissa, jolloin on hyvin yleistä, että lähitunnit yritetään pitää mahdollisimman vähäisinä. Jos haluat suorittaa mahdollisimman suuren osa koulutuksesta etänä, silloin kannattaa tutkia aikuiskoulutukseen keskittyneiden koulujen tarjontaa.

On hyvin yleistä, että koulutuksessa voi käydä ainoastaan osan kursseista etänä. Tämä tarkoittaa sitä, että osa tunneista pidetään lähiopetuksena. Näin koulu on hyvä valita siten, että lähitunneilla käyminen on mahdollista. Asiasta kannattaa keskustella koulun opinto-ohjaajien kanssa, jotta saisi mahdollisimman hyvän kuvan siitä, miten omat opiskelut voi suunnitella tulevaisuudessa.

Myös monet kurssit netissä voivat sisältää läsnäolopakon, joten tarkemmat kurssien säännöt on hyvä käydä läpi. Osa verkossa tehtävissä kursseista on nimittäin sellaisia, että ne vastaavat muutoin lähiopetusta, mutta tunnit vain pidetään verkkosovellusten kautta.

metsaalan-koulutus
maa-ja-metsatalous-koulutus

Maa- ja metsätalous koulutus offlinessa

Paikan päällä tapahtuvat opetus on vielä nykyäänkin suosituin opiskelumuoto. Ylivoimaisesti suurin osa kouluista velvoittaa opiskelijoita olemaan läsnä koululla, joten monia tutkintoja ei ole mahdollista suorittaa etänä. Tämä on käytännöllistä monien asioiden suhteen, sillä esimerkiksi ryhmätöitä varten voi olla järkevää, että oppilaat ovat samassa tilassa.

Toki moniin verkkokursseihin sisältyy myös työskentelyä itsenäisesti siten, ettei opiskelijan tarvitse olla jatkuvasti verkossa. Yleensä esimerkiksi aineistoja käydään itsenäisesti läpi, mutta niiden avulla tehdyt tehtävät palautetaan sitten jonkin verkkosovelluksen kautta.

Opiskele etänä tai lähiopetuksessa oman tilanteen mukaan

Jokaisella opiskelijalla on omanlainen tilanne, jolloin erilaiset opiskelutavat tulevat tärkeiksi. Jos olet jo työelämässä ja sinulla on esimerkiksi perhettä, lähiopetukseen perustuvat koulutukset voivat olla todella hankala toteuttaa. Yhä suurempi osa opiskelijoista haluaa joustavuutta, jolloin tutkinnon suorittaminen voidaan yhdistää muiden elämänalueiden kanssa.

Mikäli olet hakemassa uuteen koulutukseen, edellä mainittuja asioita on hyvä miettiä. Lisäksi on hyvä tarkistaa se, missä koulu sijaitsee fyysisesti. Koska aika ajoin tulee tarvetta myös kontaktiopetukseen, silloin opiskelijalle on hyvä asia, mikäli koulu sijaitsee sopivien kulkuyhteyksien päässä. Tämä ei tietysti haittaa silloin, mikäli tutkinto perustuu täysin etäopiskeluun.

Ennen kuin haet varsinaiseen kouluun, tutkintoon liittyvät ehdot tulee lukea tarkasti. Näin pääset hyvin kärryille siitä, miten tutkinnon suorittaminen sopii sinun elämäntilanteeseen. Onneksi nykyään on tarjolla paljon sellaisia koulutusohjelmia, joissa aikuisten ihmisten erityistarpeet on otettu huomioon. Tällöin myös hieman iäkkäämpien ihmisten on mahdollista opiskella lisää ja kartuttaa omaa osaamistaan.

Maa- ja metsätalous koulutus on monipuolista

Maa- ja metsätalous koulutustarjonta on todella monipuolista Suomessa. Jokainen opiskelija voi valita laajasta valikoimasta erilaisia koulutuksia. Jos olet esimerkiksi eläinrakas, voit opiskella eläintenhoitajaksi, joka voi työskennellä sekä tuotanto- että pieneläinten kanssa. Myös eläintenkuljettajia tarvitaan, joten mikäli autot ja eläimet ovat sinun juttusi, tämä voi olla kokeilemisen arvoinen opiskelulinja.

Alaan liittyviä tutkintoja on tarjolla myös kaikilla eri opetusasteilla, joten siltäkin osin valinnanvaraa riittää. Ammattikorkeakoulussa opiskelijat voivat lukea itsensä esimerkiksi metsätalousinsinööriksi. Tutkinto antaa monipuoliset valmiudet työskennellä metsätalouden parissa monipuolisesti.

Helsingin yliopistot tarjoavat mahdollisuuden opiskella alaa maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Siellä keskitytään kehittämään ja tutkimaan esimerkiksi uusiutuvia luonnonvaroja, joten tutkimusala on ajankohtainen. Tarjolla on kandi-, maisteri ja tohtoriohjelmia, jotka mahdollistavat opintojen jatkamisen pitkälle tulevaisuuteen.

Lääketieteen koulutus netissä

Koulutuksen historia

Suomessa maa- ja metsätaloutta on opiskeltu jo pitkään, sillä onhan maassamme esimerkiksi metsää todella paljon. Suomalainen tutkimus nimenomaan metsätalouteen liittyen on korkeatasoista, ja sitä arvostetaan myös ulkomailla. Suomeen aloitettiin perustamaan omia oppikouluja jo 1800-luvulla, kun ulkomailla saadut koulutukset eivät vastanneet enää niitä vaatimuksia, joita Suomessa tarvittiin.

Samoin maatalouteen liittyvät ensimmäiset koulut perustettiin 1800-luvun kuluessa. Alkujaan koulut olivat kohtalaisen yksinkertaisia maanviljelyskouluja, joissa opeteltiin lähinnä viljan kasvatukseen liittyviä saloja. Myöhemmin koulutus on tietysti monipuolistunut ja kehittynyt huikeasti, sillä esimerkiksi erilaiset koneet ovat yhä tärkeämmässä roolissa maanviljelyksessä.

Tulevaisuudessa koulutus tulee varmasti monipuolistumaan, sillä tekniikka tulee yhä tärkeämmäksi osaksi sitä. Lisäksi koulutuksessa tullaan varmasti ottamaan enemmän huomioon se, miten maa- ja metsätaloutta voidaan kehittää mahdollisimman suotuisaksi luonnon kannalta.