Skip to content
Etusivu » Contact » Mikä on Suomen paras yliopisto?

Mikä on Suomen paras yliopisto?

Suomen paras yliopisto panostaa myös kirjastoon.

On vaikea asettaa Suomen yliopistot paremmuusjärjestykseen, mutta useiden ranking-listojen mukaan Suomen paras yliopisto on joko Helsingin yliopisto tai Aalto-Yliopisto. Lisäksi kolmen kärkeen kuuluu Turun Yliopisto. Ranking-listojen arvioissa otetaan huomioon muun muassa tutkimusjulkaisujen määrät ja viittaukset, kansainvälinen toiminta sekä yliopiston maine työnantajien ja tutkijoiden parissa. Eri ranking-listat painottavat eri asioita, mutta Suomessa yliopistojen kolmen kärki on suhteellisen kiistaton millä tahansa mittareilla.

Suomen paras yliopisto on myös suurin

Suomen vanhin sekä henkilökunta- ja opiskelijamäärältään mitattuna suurin yliopisto on Helsingin yliopisto. Yliopisto on kansainvälisesti arvostettu, sillä se sijoittuu maailmanlaajuisissa vertailuissa yleensä sadan maailman huippuyliopiston kärkijoukkoon. Espoossa sijaitseva Aalto-yliopisto puolestaan on saanut kiitosta erityisesti kansainvälisyydestään. Helsingin yliopistossa on noin 40 000 opiskelijaa ja Aalto-yliopistossa noin 12 000.

Kaikki Suomen yliopistot toteuttavat erittäin laadukasta tutkimusta ja opetusta. Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimii yhteensä 13 yliopistoa, joissa voi suorittaa ylemmän eli maisterin tai alemman eli kandidaatin korkeakoulututkinnon. Opetus näissä kaikissa yliopistoissa on suomalaisille maksutonta. Vuonna 1920 perustettu Turun Yliopisto oli aikoinaan ensimmäinen täysin suomenkielinen yliopisto.

Miten yliopisto valitaan

Tutkimusten mukaan opiskelijat valitsevat yliopistonsa useammin itseään kiinnostavan opiskelualan ja yliopiston sijainnin perusteella kuin siksi, että se on kansainvälisesti arvostettu. Sisäänpääsyprosentit riippuvat opiskelualasta. Suomen yliopistot kiinnostavat myös ulkomaalaisia opiskelijoita. Suosituimmat ja arvostetuimmat yliopistot ovat heidänkin keskuudessaan Helsingin yliopisto ja Aalto-Yliopisto, jotka houkuttavat myös sijainnillaan.