Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Miten yliopistoon pääsee

Miten yliopistoon pääsee

Nainen tekemässä hakemusta yliopistoon

Yliopistoon voi päästä yhteishaun kautta todistusvalinnoilla, pääsykokeella tai erillishaussa. Kouluilla on ensikertalaiskiintiö, joka tarkoittaa sitä, että osa aloituspaikoista on varattu niille, joilla ei ennalta ole korkeakoulututkintoa, tai jotka eivät ole vastaanottaneet opiskelijapaikkaa korkeakouluun syksyllä 2014, tai sen jälkeen. Yliopisto päättää itse kriteereistä joita he hakijoilta edellyttävät ja se miten yliopistoon pääsee, on paljon kiinni myös alasta. Yhteishaun opiskelijavalinnat julkaistaan todistusvalintojen ja pääsykokeen kautta päässeiden kohdalla eri aikaan.

Monilla aloilla suurin osa yliopistoon valittavista valitaan todistusvalintojen perusteella. Alakohtaiset pisteytystaulukot muuttuvat joka kerta ja tuoreimmat taulukot voit tarkistaa esimerkiksi Opintopolun sivuilta. Omia mahdollisuuksia siinä miten yliopistoon pääsee, voi parantaa keskittymällä jo lukiossa haaveilemasi alan opintoihin.

Mistä löydät tarvittavat tiedot?

Jokaisella yliopistolla on omat sivut, joilla kerrotaan yliopistosta, hakemisesta ja yliopisto-opiskelusta. Apunasi kaikkiin hakemista ja opiskelua koskeviin asioihin on myös University Admissions Finland Sivuillemme on koottu linkit yliopistoihin ja kaikki tieto mitä tarvitset hakeaksesi yliopistoon.

Hakiessasi yliopistoon, kysymys ei ole ainoastaan siitä, miten yliopistoon pääsee, vaan sinun täytyy kiinnittää huomiota myös hakujärjestykseen. Hakulomakkeelle merkittyjen kohteiden järjestys ja määrä ovat sitovia, eikä niitä voi muuttaa hakuajan umpeuduttua. Ensimmäisen hakukohteesi tulee olla se, mihin eniten haluat. Hakemukseen tarvittavat liitteet on tallennettava opintopolkuun tai toimitettava yliopistoon määritettyyn päivään mennessä.

Yhteishaun kautta hakeminen

Yhteishakuja on vuodessa kolme, kaksi keväällä, yksi syksyllä. Kevään hauissa haetaan syksyllä alkaviin koulutuksiin, syksyn haussa vuoden alussa alkaviin. Hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa.

  • Korkeakoulujen yhteishakujen aikataulut
  • Ensikertalaiskiintiöt korkeakouluilla
  • Ylioppilastodistuksella suoraan yliopistoon

Onneksi olkoon, sinulle on myönnetty opiskelupaikka

Kun opiskelijavalinnat on julkaistu, tulee yliopistoon hyväksytyn vastaanottaa opiskelupaikka annettuun päivämäärään mennessä. Opiskelupaikan vastaanottamisen voi suorittaa verkossa opintopolun sivujen kautta. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, eikä sen jälkeen voi muuttaa valintaansa. Lisäksi sinun tulee ilmoittautua korkeakouluun määräaikaan mennessä, jos et ilmoittaudu määrättyyn päivään mennessä, menetät opiskelupaikan.

Jos opiskelijavalinnat eivät osuneet sinuun, voit päästä yliopistoon myös varasijoilta. Omaa varasijatilannettasi voit seurata oman opintopolun kautta. Tie yliopistoon ei usein aukea ensimmäisellä hakukerralla, vaan yliopistoon pääsy saattaa vaatia kärsivällisyyttä. Välivuoden aikana voit opiskella alaa avoimessa yliopistossa ja hakea haluamaasi paikkaa väylähaun kautta erillishaussa. Avoimen väylän hakukelpoisuusvaatimukset vaihtelevat yliopistoittain, tiedekunnittain ja tutkinto-ohjelmittain.