Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Yliopistoon hakeminen yhteishaussa

Yliopistoon hakeminen yhteishaussa

Yliopistoon hakeminen

Yliopistoon hakeminen tapahtuu yksinkertaistettuna yhteishaussa. Yhteishakuja on vuoden aikana kolme, ensimmäinen sijoittuu alkuvuoteen, toinen kevääseen ja kolmas syksyyn. Suurin osa opiskelijoista valitaan ylioppilastutkinnon todistusvalinnan perusteella. Todistusvalinnassa pisteitä saa kirjoitettujen aineiden arvosanojen mukaan. Kirjoittaessa on hyvä ottaa huomioon, mistä aineista saa pisteitä todistushaussa alalla tai aloilla, jotka sinua kiinnostavat. Yliopistoon hakua on hyvä siis miettiä jo lukion alkuvaiheesta lähtien.

Yliopistoon hakeminen ja valinnat

Valtaosa opiskelijoista valitaan yliopistoon ylioppilastodistuksen arvosanojen pohjalta. Mikäli yo-todistus kuitenkin puuttuu, on mahdollisuus osallistua valintakokeeseen ja sitä kautta päästä opiskelemaan. Valintaperusteista päättää aina yliopisto ja ne saattavat jonkin verran vaihdella joko koulutuksittain tai yliopistoittain. Tästä huolimatta niiden on oltava täysin yhdenmukaisia kaikki hakijat huomioiden. Toinen mahdollisuus on hakeutua koulutukseen myös avoimen väylän kautta, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelet avoimessa yliopistossa aineita. Niiden suorittamisen jälkeen voi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Myös ilman toisen asteen tutkintoa on mahdollista hakea opiskelemaan ja siinä tilanteessa reitti kulkee valintakokeen kautta. Näissä tilanteissa hakijan on haettava erivapautta osallistuakseen valintakokeeseen. Mikäli hän menestyy kokeessa, on mahdollisuus päästä opiskelemaan. Näiden hakijoiden määrä on melko pieni, mutta he ovat menestyneet valintakokeissa suhteellisen hyvin. University Admissions Finland -sivusto kertoo sinulle eri hakumenettelyistä ja valinnoista tarkemmin, joten sivustoamme on hyvä seurata hyvien vinkkien saamiseksi.

Mikä on siirtohaku

Jos olet jo opiskelemassa koulutuksessa, joka johtaa tutkintoon ja sinusta tuntuu, että et ole itsellesi sopivalla alalla, voit siirtohaussa hakea vaihtoa opiskelupaikallesi. Tilanteestasi riippuen, voit hakea saman tiedekunnan sisällä pääaineen vaihtoa tai toinen mahdollisuus on siirtyä toiseen tiedekuntaan. Jos siirtoa haetaan korkeakoulun sisällä, sitä ei tehdä opintopolun kautta. Siirtohaun valintaperusteet ratkaisee aina korkeakoulu. Siirtoon voi liittyä myös valinta- tai soveltuvuuskokeet. Kun opiskelu uutta tutkintoa kohti alkaa, siitä vähennetään se aika, jonka olet suorittanut aiemmin yliopistossa.